Choď na obsah Choď na menu

Keď slovo nestačí..

23. 2. 2017

a44a3883057018df3d99cbbb50302e8b.jpgKde bolo tam bolo..

Tak dobre, nie je to rozprávka, ale skôr autobiografia...

A sama neverím v rozprávky a neviem ich písať, ale..

Rozprávkovým je to, čo v skratke zachytáva tento článok.. pretože už takmer tri roky som niečou princeznou.

Raz sa na internete objavil článok ako sa jedna randiaca Češka so Slovákom nepochopila (pobavilo). A práve tento príbeh raz inšpiroval autorku tohto blogu, aby napísala podobný príbeh čo sa jej stal. Lebo čo čert nehcel aj ona sa raz zamilovala do šlachetného a udatného rytiera spod Malých Karpát. A tak vznikla táto jednoducho krátka rozprávka o udatnom Trnavčanovi a spanilej Žlinčanke.

 Písal sa rok 2013, rok pána, keď sa stretli poprvýkrát, teda oni si písali na facebooku. Teda ako typicky svojej dobe podliehajúci tinedžeri. Pretože vtedy od seba žili niečo cez 200 kilákov, práve pre veľkú vzdialenosť sa nemohli stretnúť len tak na ulici a to ich robilo oboch smutných. A viete on by už aj chcel, ale ona nie, a potom by už aj ona chcela, ale on už zas nie. Jej Facebook priateľ, jeden z trista, bol Trnafčan, pochádzal z malebnej dediny, neďaleko jadrových elektrrni a možno preto to bol taký chlapec akého v dnešnej dobe už ťažko nájsť, a ona zas Žilinčanka (ako ľusk) spod Terchovskej kotliny, kde kedys Jánošik zbíjaval, ale občas, keď sa im podarilo stretnúť z oči voči,  by sa vám zazdalo akoby sa stretli ľudia dvoch rozličných národnosti, nestačí, že pohlavia a živočišného druhu.

Žilinčanka sa nechala počuť, že: "Začiatky randenia boli pre mňa ťažké," Šťažuje si."Nemôžem povedať, že nie, mám rada spisovnú slovenčinu, jej ľubozvučnosť a jedinečnosť." A, pretože počas monológu priateľa (alebo svokry) jej v hlave prebiehal automaticky autokorekt, vždy ju bolela hlava keď do svojej chyže sa vracala..

A ako to býva, a ani film to nemusí byť, ak stravíte celý den niečím napomínanim a opravovaním, prebieha váš monolôg počas zvyšku dňa v zmysle ako. "Bóože, už zas som minula šetky peňáze. Očuvaj ma, mami, rad by som keby mi požíčaš dáke." No jasné, že nepožičala, ona ťa tak bude púšťať za nejakým oným do Karpát! Viete deti ťažko opúšťajú svoje rodné hniezdá, ale rodičia ich prázdne berú ešte horšie. Veď kto bude upratovať, kto si teraz zožerie ich zlý deň?

Neviem čo viac k tejto rozprávke popísať, vlastne to nie je ani rozpráva, občas to je ako horor, chcela som to poňať s humorom, pretože si myslím, že práve to je jedna z veci, ktorá udžuje náš vzťah stále čerstvý a sviežý. On furt hľadá veci ako ma rozosmiať a ja sa naozaj schuti smejem. Ale celou pointou je, že som vám chcela ukázať ako to asi vyzerá, medzi dvoma rozličnými krajmi a pri tom ln v jednom malebnom Slovensku. Tu je teda len zopár vtipných situacii, ktoré sa nám udiali. Hoci takto asi prebieha náš každodenný život. A chválapanubohu zaň.

PS: Občas mám pocit, že tie slová schválne vyťahuje z archaizmového slovníka, ktorý schováva pod vankúšom a tajne ho v noci číta, aby ma vytáčal, pretože pri ich rozbore a definovaní, v mojej ťažko zaneprázdnenej hlave, vždy hodí lišiacky úškrn a mne stúpa tlak z 200 na 300. A potom sa aj tak zasmejem.

Ale baby nikdy sa nesnažte pochopiť svojich chlapov, ja nech sa snažím akokoľvek do potrhania sa, nejde to. Úder sa vracia len úderom :)


 

1. typické trnavské..

"Bol by som rada.."

"Rád. Ty si chlapec a ja dievča." Koľko razy ti to mám hovoriť? Viem do dňa asi 1000 krát, nakoniec to budem aj rad robiť.


 

2.sme na záhrade..

"Idem si dať drigovicu."

Čo ty ideš piť hneď z rána? Ach Trnavčania..


3. prichádza z práce..

"Ty si už doma? Kedy si prišiel?"

"Sčulzeky."

"Čo nejaký tvoj kolega je tu tiež??"


4.robím večeru..taká klasika, som na začiatku zdokonaľovania sa vo varení...už viem sama kúpiť kyšku a roztlčiť zemiaky

"Dnes budú na večer zemiaky a kyška."

"Tá krava sa tak volala?"


5.som nespokojná ..ako zvyčajne..

"Táto izba sa mi nepáči, mali by sme to tu nejako prerobiť. Čo ty na to?"

"Širinu marínu."

Nie nepotrebujeme k tomu žiadnu bytovú architektku.



6.ten má, ale zvyky..do jakej rodiny som sa to dostala

"Pozri, hincuška."

Jééé tak si mi ešte nikdy nepovedal, dúfam, že to nemáš z porna.

Následne: "Nejdeme sa pohincovať?"

To porno ti škodi..Tu a na verejnosti??


 

7. robím na stavbe jak koko..s

"Ty budeš robiť s táčkami."

"A budú na mňa dobrí?"


 

8. No veď skade to má chlap poznať, že?

"Kúpila som nám portviš."

"Hm, mňam."


 

9. Dajaké exotické vtáky

"Pozor na tie tačkombrčky."

Automaticky pozerám na oblohu, zakopnem o fúrik


 

10. Kristína spieva v rádiu: "Už ťa tam mám papapapaaa už ťa tam mám.."

Môj priateľ: "Už som v tebe papapapaam."


11. Zlatý stred

Valíme na aute jak diví. "Nebola tam náhodou 70?"

"Veď práve neviem či tam bola 70 alebo 90 tak idem 80."


 

12. Milovník zvierat

"Zlatko, ak bude pršať schovaj, prosím tie sovky."

"Tak dosť! Súhlasil som so zajacom, tými psami, mačkami, ovcami, sliepkami, ale o nejaké malé sovy sa ti starať nebudem."


 

 

13.Trampóty s prádlom

JA: "Tie tričká musíš prať osve."

ON: "No jasné, ja tu budem nejakej cudzej ženskej prať prádlo."